Ο πόλεμος του λίπους

 Γιατί τα βάζουμε με το λίπος κάθε Άνοιξη;

Ο πόλεμος του λίπους

Κάθε άνοιξη με την αλλαγή του καιρού και της γκαρνταρόμπας, ξεκινά ένας αγώνας μείωσης του λίπους με όποιο τρόπο και με κάθε κόστος. Για τους περισσότερους ο λιπώδης ιστός είναι απλά μια αποθήκη επιπλέον θερμίδων που χαλάει την εικόνα του σώματος ή μια βόμβα σε αδράνεια! Όμως το λίπος κατέχει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο σώμα από αυτό. Και αν είστε πεπεισμένοι ότι όλο το λίπος είναι ανθυγιεινό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε αυτή τη σκέψη.

Το λίπος βρίσκεται σε όλο το σώμα: μέσα στα νεύρα και τα οστά, γύρω από το κεφάλι, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ακόμα και πίσω από τα μάτια. Γιατί; Γιατί είναι απαραίτητο για την επιβίωση και τη λειτουργία του σώματος.

Το σωματικό λίπος ή ο λιπώδης ιστός είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Περιέχει λιπώδη κύτταρα, νεύρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και συνδετικό ιστό. Η κύρια δουλειά του είναι να αποθηκεύει και να απελευθερώνει ενέργεια, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο λιπώδης ιστός είναι επίσης ένας σημαντικός κατασκευαστής ορμονών, χημικών αγγελιαφόρων που επικοινωνούν με ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα. Είναι ένα κλασικό ενδοκρινικό όργανο, το μεγαλύτερο στο σώμα.

Οι ορμόνες που παράγονται από τον λιπώδη ιστό ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, είναι ο κύριος παραγωγός της αδιπονεκτίνης. Αυτή η ορμόνη αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σημαντικό για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενώ μειώνει τη φλεγμονή. Χαμηλή αδιπονεκτίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές ασθένειες.

Το σωματικό λίπος δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθός ή την εμφάνιση. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που επηρεάζει την υγεία. Πρέπει να τηρούνται τα όρια σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία για να διασφαλίζεται τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία.