Ζωμός από κόκαλα - Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία!

Ο ευεργετικός ζωμός από κόκαλα προάγει την υγεία μας

Ζωμός από κόκαλα - Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία!

Ο ζωμός από κόκαλα αποτελεί μια αρχαία παράδοση σε πολλούς πολιτισμούς, ωστόσο σήμερα αποτελεί τη νέα τάση στην οποία ορκίζονται οι healthy bloggers για λαμπερό δέρμα και ισχυρές αρθρώσεις. Άραγε γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται κόκαλα μοσχαριού, κοτόπουλου (βιολογικού) ή συνδυασμός και των δυο, από σημεία που έχουν αρκετό κολλαγόνο όπως το κότσι, τα οποία σιγομαγειρεύονται ακόμα και για 48 ώρες. Σε αυτή τη διαδικασία εξάγονται τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά από τα οστά, δίνοντας στον ζωμό την χαρακτηριστική του παχιά υφή, την πλούσια γεύση και το θρεπτικό του περιεχόμενο.

Αυτός ο πηχτός ημιδιαφανής σα ζελέ ζωμός περιέχει όλο το μεδούλι με πληθώρα συστατικών, όπως η ζελατίνη που είναι και ο πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας. Το μαγειρεμένο κολλαγόνο γίνεται ζελατίνη, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου. Ο ζωμός των οστών και η υψηλή περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων που σχετίζονται με τη γήρανση ή τις ρευματικές παθήσεις. Η φλεγμονή εμπλέκεται σε μια ποικιλία χρόνιων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και οι πεπτικές διαταραχές όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Πέρα από το κολλαγόνο, κυρίαρχα θρεπτικά συστατικά είναι:

v Το ασβέστιο, βασικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών. Το ασβέστιο βοηθά επίσης στη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

v Το μαγνήσιο, σημαντικό για την υποστήριξη της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, διατηρεί τα οστά δυνατά και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

v Το κάλιο. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων υγρών στα κύτταρα, υποστηρίζει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και βοηθά τους μύες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, να συστέλλονται αποτελεσματικά.

v Το φώσφορο, ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που οδηγεί στην οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών αλλά βοηθά και το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και λίπη. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει πρωτεΐνες, για να επισκευάσει κύτταρα και ιστούς.

Ο ζωμός από κόκαλα είναι μια ευέλικτη βάση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, από κοτόσουπα μέχρι σάλτσες ή να καταναλωθεί ως αλμυρό τσάι. Απλώς προσθέστε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν περισσότερο και σιγοβράστε.