Μην περιφρονείτε το γαρίφαλο

Τα εκπληκτικά οφέλη του ανατολίτικου γαρίφαλου

Μην περιφρονείτε το γαρίφαλο

Τα γαρίφαλα είναι τα μπουμπούκια των ανθέων του δέντρου γαρύφαλλου, ενός αειθαλούς φυτού επίσης γνωστού ως Συζύγιον το αρωματικό (Syzygium aromaticum). Το γαρύφαλλο είναι μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καρυκεύσει τα ψητά κατσαρόλας, να προσθέσει γεύση σε ζεστά ροφήματα και να φέρει μια πικάντικη ζεστασιά στα μπισκότα και τα κέικ, παρέχοντας οφέλη για την υγεία.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, σκοτώνουν βακτήρια και πολλά άλλα. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και ειδικά μαγγάνιο. Είναι χαμηλό σε θερμίδες επομένως η χρήση ολόκληρου ή αλεσμένου γαρίφαλου στο φαγητό μπορεί να προσφέρει αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το μαγγάνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και την οικοδόμηση γερών οστών και το γαρίφαλο είναι πλούσιο σε αυτό.

Μελέτες δείχνουν ότι το γαρίφαλο προάγει τη στοματική υγεία, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων.

Το γαρίφαλο είναι εκτός των άλλων πλούσιο σε ευγενόλη, ένα ακόμα αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι το γαρίφαλο και οι ενώσεις που περιέχει οδηγούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην προστασία του ήπατος. Η ευγενόλη που βρίσκεται στα γαρίφαλα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου.