Κετογονική δίαιτα: Οι σωστοί συνδυασμοί φέρνουν την επιτυχία

Η κετογονική δίαιτα χρειάζεται τρόπο για να πετύχει

Κετογονική δίαιτα: Οι σωστοί συνδυασμοί φέρνουν την επιτυχία

Αν και ακόμα αμφιλεγόμενη ως προς την ορθή πρακτική της η κετογονική δίαιτα ήρθε για να μείνει και απαιτεί σωστό σχεδιασμό και ισορροπία για να είναι τα αποτελέσματα θεαματικά. Στο μοντέλο αυτό εφαρμόζεται η αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών σε λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες: 4:1 ή 3:1, που σημαίνει ότι η διατροφή αποτελείται από 4 ή 3 γραμμάρια λίπους για κάθε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και υδατανθράκων συνδυαστικά. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 70% έως 80% λίπος και 20% έως 30% πρωτεΐνη συν υδατάνθρακες. Για μια τυπική δίαιτα 2000 θερμίδων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 165 γραμμάρια λίπους, 75 γραμμάρια πρωτεΐνης και 40 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μετά από 2-3 εβδομάδες εφαρμογής, το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση κέτωσης και αρχίζει το «πάρτι»!

Ποια τρόφιμα όμως, επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται σε ένα τέτοιο πλάνο;

Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, σπόροι, το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, αυγά, μικρές ποσότητες κρέατος και ψαριού είναι οι θετικές τροφές.

Ενώ οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι φυσικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως: Τα φρούτα -με εξαίρεση τα μούρα, σε μικρές ποσότητες, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας- δημητριακά ολικής αλέσεως και άμυλα (όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, πατάτες, αμυλούχα λαχανικά), τα φασόλια και γενικά τα όσπρια.