Β12, η βιταμίνη που πρωταγωνιστεί μετά τα 50

Η βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα σας καθώς μεγαλώνετε. Η έλλειψη σε Β12 που έρχεται με την ηλικία και πρέπει να προσέχετε.

Β12, η βιταμίνη που πρωταγωνιστεί μετά τα 50

Με την ηλικία εμφανίζονται γαστρίτιδες, έλκη, παλινδρομήσεις και κάνουν την πέψη του φαγητού ενοχλητική έως και δυσάρεστη. Έως και το 30% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν ατροφική γαστρίτιδα, η οποία δυσκολεύει τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και ειδικά την Β12 από τις τροφές. Τα αντιόξινα, ορισμένα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψη διαφόρων βιταμινών και ειδικά της Β12. Ενώ η κατανάλωση της είναι επαρκής με την ηλικία μπορεί να μην είναι επαρκής η απορρόφηση της για αυτό χρειάζεται μια φροντίδα παραπάνω.

Είναι σημαντική γιατί αυτή η πολύτιμη 12η βιταμίνη της ομάδας Β λειτουργεί ως απαραίτητος συμπαράγοντας στη σύνθεση του DNA, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και νευρικών κυττάρων για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όσον αφορά τη φυσική διατροφή, η Β12 βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Τα χάπια και οι τροφές «εμπλουτισμένες με Β12», όπως τα δημητριακά πρωινού, είναι καλές πηγές.

Το δεύτερο μισό της ζωής μπορεί να φέρει μερικές από τις πιο ανταποδοτικές δεκαετίες στη ζωή του ατόμου. Για αρχή η αυτοπεποίθηση είναι υψηλότερη από τον νεότερο εαυτό. Σίγουρα τα μαλλιά είναι πιο γκρίζα και στο πρόσωπο εμφανίζονται περισσότερες γραμμές αλλά η σοφία και η υπομονή κερδίζουν στη γοητεία. Ωστόσο μπορεί ο χρόνος να περνά με το σώμα και το μυαλό να είναι όσο πιο υγιή μπορούν να είναι.