Φοινικέλαιο: Κίνδυνος για την υγεία μας ή όχι;

Η συζήτηση γύρω από το φοινικέλαιο και τους κινδύνους για την υγεία μας καλά κρατεί...

Φοινικέλαιο: Κίνδυνος για την υγεία μας ή όχι;

Το φοινικέλαιο, προέρχεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα (Elaeis guineensis), είναι ένα από τα πιο ευρέως παραγόμενα βρώσιμα λίπη στον κόσμο. Το φοινικέλαιο αποδίδει δύο είδη λαδιού: Το ένα εξάγεται από τη σάρκα του καρπού (φοινικέλαιο) και το άλλο από τον σπόρο ή τον πυρήνα (φοινικοπυρηνέλαιο). Το φοινικέλαιο καταναλώνεται σε πολλές χώρες ως πρόσθετο σε φυτικά έλαια, λίπος και μαργαρίνη.

Το φοινικέλαιο, το φοινικοπυρηνέλαιο και το λάδι καρύδας, τα λεγόμενα τροπικά έλαια έχουν κακή φήμη επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καρδιακές παθήσεις. Τα κορεσμένα λιπαρά ενισχύουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το φοινικέλαιο, το οποίο είναι 50% κορεσμένο, έχει πιο ευνοϊκή σύνθεση λιπαρών οξέων από το φοινικοπυρηνέλαιο και το λάδι καρύδας, τα οποία είναι περισσότερο από 85% κορεσμένα. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τόσο πιο στερεό είναι ένα λίπος σε θερμοκρασία δωματίου. Το φοινικέλαιο είναι ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε υγρό μαγειρικό λάδι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής του Χάρβαρντ, το φοινικέλαιο είναι σαφώς καλύτερο από τα λίπη με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά και πιθανώς καλύτερη επιλογή από το βούτυρο. Ωστόσο τα φυτικά έλαια που είναι φυσικά υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή.