Οι καλύτερες τροφές για το συκώτι βρίσκονται στο ψυγείο σας

Αξίζει να δώσετε «τροφή» σε ένα πολύτιμο όργανο για την καλή σας υγεία

Οι καλύτερες τροφές για το συκώτι βρίσκονται στο ψυγείο σας

Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο απαραίτητο για τη ζωή, που διενεργεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες μεταβολισμού, σύνθεσης αλλά και απομάκρυνσης τοξινών. Σίγουρα η υγιεινή διατροφή το προστατεύει και το βοηθά. Ποια είναι εκείνα τα μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά στην καλή του λειτουργία;

Μπρόκολο

Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας εάν θέλετε να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές. Το μπρόκολο μπορεί να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής προστασίας του. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το τραγανό φαγητό μπορεί να το προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Εάν το μπρόκολο στον ατμό ακούγεται κάπως επίπεδο, κόψτε το σε μια σαλατιέρα και ρίξτε του αμύγδαλα κομμένα σε φέτες, αποξηραμένα cranberries και μια πικάντικη βινεγκρέτ. Είναι επίσης νόστιμο ψητό με σκόρδο και λίγο βαλσάμικο ξύδι.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του συκωτιού. Και το σπανάκι δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικό. Αποτελεί εξαιρετική βάση για βραδινή σαλάτα και είναι επίσης νόστιμο σοταρισμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο. Όταν μαραθεί, πασπαλίστε με φρέσκια παρμεζάνα και ροζ πιπέρι.

Βότανα και μπαχαρικά

Θέλετε να προστατέψετε το συκώτι και την καρδιά ταυτόχρονα; Επιλέξτε λίγη ρίγανη, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Αποτελούν καλή πηγή υγιεινών πολυφαινολών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: βοηθούν στη μείωση του αλατιού. Η κανέλα, η σκόνη κάρυ και το κύμινο είναι επίσης καταπληκτικά.