Η αλήθεια για τον εθισμό στη ζάχαρη

Μια σύγχρονη τάση που ακούγεται συχνά είναι η (μοντέρνα) δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, η οποία υπόσχεται να τερματίσει τη λαχτάρα για γλυκά και να βοηθήσει την απώλεια βάρους

Η αλήθεια για τον εθισμό στη ζάχαρη

Το ερώτημα είναι κατά πόσο λειτουργεί; Μπορεί η λαχτάρα που γίνεται βάσανο να δαμαστεί;

Ο εγκέφαλoς στη ζάχαρη

Η γλυκόζη τροφοδοτεί κάθε κύτταρο στον εγκέφαλο με ενέργεια για την επιβίωση του. Αλλά εκτός αυτού την βλέπει επίσης και ως ανταμοιβή, κάνοντας την επιθυμία εντονότερη. Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης ενισχύει αυτή την κατάσταση, κάτι που μπορεί να κάνει δύσκολο τη διακοπή αυτής της συνήθειας.

Μερικά σχέδια αποτοξίνωσης προτρέπουν την αποφυγή κάθε γλυκιάς γεύσης δια παντός. Αυτό σημαίνει όλα τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η ιδέα είναι να καθαρίσει το σύστημά από τη ζάχαρη. Οι αλλαγές αυτές όμως είναι πολύ δραστικές και δεν μπορούν να μετουσιωθούν σε καθημερινές συνήθειες, με αποτέλεσμα να οδηγούν πάλι πίσω.

Εκπαιδεύστε ξανά τους γευστικούς σας κάλυκες

Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να εκπαιδευθούν στην απόλαυση πραγμάτων που δεν είναι μόνο, ή δεν είναι τόσο, γλυκά.

Προσπαθήστε να κόψετε ένα γλυκό ή ένα φαγητό που γλυκίζει από τη διατροφή κάθε εβδομάδα. Ξεκινήστε με λιγότερη ζάχαρη στον καφέ ή τα δημητριακά. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Δοκιμάστε φρέσκα μούρα ή πολτοποιημένα φρούτα σε πλιγούρι βρώμης αντί για ζάχαρη. Εξερευνήστε φρούτα που είναι αποξηραμένα ή κατεψυγμένα. Ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει.

Πίνετε επιπλέον νερό.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε αυτά που δεν έχουν πολλή ζάχαρη.

Κόψτε λίγη ζάχαρη κάθε εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη γλυκύτητα. Με τον καιρό, η ανάγκη για αυτή τη γεύση θα βρει το μέτρο της χωρίς να είναι τροχοπέδη. Εάν κάνετε μικρές, απλές αλλαγές στη διατροφή, είναι εύκολο να τις διατηρήσετε.