Δημητριακά πρωινού: Υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Πώς μια υγιεινή συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί ανθυγιεινή

Δημητριακά πρωινού: Υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Τα δημητριακά είναι μια εύκολη, βολική τροφή. Έχουν γραφτεί αρκετές σελίδες που εκθειάζουν την σημαντικότητα τους στην υγεία και την πρόληψη πολλών παθήσεων. Αλλά ίσως αναρωτιέστε αν αυτά τα δημητριακά είναι τόσο υγιεινά όσο ισχυρίζονται ότι είναι.

Τι είναι τα δημητριακά πρωινού;

Τα δημητριακά πρωινού παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά και συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα. Συνήθως καταναλώνονται με γάλα, γιαούρτι, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Παρασκευάζονται με επεξεργασμένους κόκκους και σάκχαρα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει μια απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός δημητριακού πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως και έχει ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον τα δημητριακά εξακολουθούν να αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς τα περισσότερα εκλεπτυσμένα δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Η ανάγνωση της ετικέτας διατροφικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ποσότητας της ζάχαρης που περιέχει μια μερίδα από αυτά. Για αυτό και είναι σημαντικό να αναζητάτε την χαμηλότερη ή την καλύτερη συγκέντρωση σακχάρων.