Θέλει... λίπος η καλή χώνεψη

Φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε την πέψη

Θέλει... λίπος η καλή χώνεψη

Οι καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε την πέψη με φυσικό τρόπο

Όλοι βιώνουν περιστασιακά πεπτικά συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, αέρια, καούρα, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου. Ποιος φυσικός τρόπος μπορεί να βελτιώσει το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ή αλλιώς τον άλλο «εγκέφαλο»;

Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών. Ίσως ο καλύτερος τρόπος από όλους είναι η κατανάλωση της τροφής στην πρωτογενή μορφή της. Ολόκληρα τα τρόφιμα είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.

Η καλή πέψη μπορεί να απαιτεί την κατανάλωση αρκετού λίπους. Το λίπος βοηθά την αίσθηση κορεσμού και ικανοποίησης μετά από ένα γεύμα και είναι απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K.

Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν λιναρόσπορους, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς (ειδικά καρύδια), καθώς και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας βασισμένης σε ολόκληρα τρόφιμα και χαμηλής σε πρόσθετα τροφίμων ή τρανς λιπαρά και τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να προστατεύσει από πεπτικές παθήσεις.