Καρκίνος του παχέος εντέρου: Στην πρόληψη... παίζει γερά και η διατροφή

Καλές και κακές τροφές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Στην πρόληψη... παίζει γερά και η διατροφή

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ορισμένες μελέτες συμφωνούν ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους και η μείωση του αλκοόλ στο ελάχιστο μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Στην παρέα των καλών τροφών ανήκουν τα δημητριακά ολικής άλεσης με τις μάλλον θαυματουργές φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, τα όσπρια-ειδικά τα φασόλια, οι φακές, η σόγια. Εκτός των βιταμινών και φυτικών ινών είναι και τα φλαβονοειδή που εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων και περιέχονται στα έντονου χρώματος φρούτα και λαχανικά, ειδικά το μπρόκολο, και τα πορτοκάλια.

Από την αντίθετη μεριά, στα αγαπημένα του καρκίνου τρόφιμα ανήκουν το κόκκινο κρέας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια διατροφή συχνής κατανάλωσης σε κόκκινο κρέας, όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί, μπορεί να κάνει πιο πιθανό έναν καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν είναι σίγουροι γιατί.

Μπορεί να οφείλεται στο ίδιο το κρέας ή στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο στόχος είναι η κατανάλωση να είναι μικρότερη από 510γρ κρεάτος την εβδομάδα.

Ένα ποτό κάθε τόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητές για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά η μέτρια έως υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (δύο ή τρία ποτήρια την ημέρα) μπορεί να τις αυξήσει κατά 20%. Ενώ η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές κατά 40%.

Δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τρόφιμα και ποτά όπως καφές, τσάι, ποτά με καφεΐνη, ζαχαρούχα τρόφιμα, πατάτες και σκόρδο, μεταξύ άλλων για την πρόληψη ή την πρόκληση του καρκίνου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του παχέος εντέρου, επομένως είναι πιθανό να ανακοινωθούν περισσότερα.