Σύνδρομο καρδιάς διακοπών - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη φίλους, οικογένεια, παραδόσεις και φυσικά φαγητό. Αν και είναι πολύ καλό να αφεθείτε λίγο, χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθεί η εμφάνιση του συνδρόμου καρδιάς των διακοπών

Σύνδρομο καρδιάς διακοπών - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ναι, είναι η εποχή για να φάτε, να πιείτε και να χαρείτε. Αλλά η υπέρβαση στις γιορτές μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών». Με τον όρο αυτό περιγράφεται η κολπική μαρμαρυγή (AFib) ή ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός, που σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ενώ μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι πιο συνηθισμένο στις διακοπές του τέλους του έτους, όταν οι εορτασμοί είναι στο υψηλότερο σημείο. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν έχετε ήδη καρδιακά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Ωστόσο μπορείτε να το αποφύγετε με τις ακόλουθες συμβουλές:

Τρώτε και πίνετε με μέτρο. Αν πρόκειται να πάτε σε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ επιλέξτε ένα ελαφρύ πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Ή επιλέξτε ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα λίγο πριν την εκδήλωση, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να το παρακάνετε. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι γλυκό και πιείτε ένα κοκτέιλ όλη τη νύχτα αντί να επιστρέψετε για δεύτερο ή τρίτο.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές. Ακολουθήστε την τακτική ρουτίνα προπόνησης για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Εάν διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή κατά τη διάρκεια των επίσημων γευμάτων και κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα είναι λιγότερο πιθανό να έχετε μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορεί να αισθανθείτε επιπλέον άγχος την περίοδο των διακοπών. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μην το αφήσετε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αφιερώστε χρόνο να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της διάθεσης σας.