Άλλο πράσινη μεσογειακή διατροφή και άλλο απλά μεσογειακή διατροφή

Η «πράσινη» μεσογειακή διατροφή μειώνει στο διπλάσιο  το λίπος από ό,τι η απλή μεσογειακή διατροφή

Άλλο πράσινη μεσογειακή διατροφή και άλλο απλά μεσογειακή διατροφή

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η «πράσινη» μεσογειακή διατροφή μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά 14%, δύο φορές περισσότερο από την κλασική μεσογειακή διατροφή η οποία μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά 7%.

Τα οφέλη της «πράσινης» δίαιτας περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης.

Η «πράσινη» δίαιτα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και μπορεί να είναι πιο προστατευτική έναντι της ατροφίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία από ό,τι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Η «πράσινη» μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σημαντικά μικρότερη πρόσληψη κρέατος από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα.

Μια βασική διαφορά μεταξύ της πράσινης μεσογειακής διατροφής και της κλασικής μεσογειακής διατροφής είναι ότι η πράσινη εκδοχή εξαλείφει εντελώς τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα, ενώ η κλασική εκδοχή επιτρέπει σε περιορισμένο πλαίσιο αυτές τις τροφές

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η πράσινη δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καρυδιών καθημερινά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υγιεινές πολυφαινόλες. Επίσης έχει συγκεκριμένη δομή, με καθορισμένη ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών και συγκεκριμένων τροφών για καθημερινή κατανάλωση, ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι πιο γενικευμένη.

Παρότι και οι δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές, η νέα έρευνα δείχνει ότι η πράσινη εκδοχή μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική για την πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.