Αυτούς του υδατάνθρακες μην τους χάσετε!

Με τα χρόνια, οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή φήμη. 

Αυτούς του υδατάνθρακες μην τους χάσετε!

Οι άνθρωποι συχνά τους συνδέουν με την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, το διαβήτη τύπου 2 και όχι μόνο.

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά πλούσια σε άμυλο, συνήθως στερούνται σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα από αυτή την ομάδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, μπορούν πραγματικά να είναι πολύ καλά για εσάς όσο συχνά και αν καταναλωθούν. Τέτοια παραδείγματα είναι το φαγόπυρο και η βρώμη.

Το φαγόπυρο θεωρείται ψευδοδημητριακό. Παρά το όνομά του, το φαγόπυρο δεν σχετίζεται με το σιτάρι και δεν περιέχει γλουτένη, είναι πολύ θρεπτικό, περιέχει τόσο πρωτεΐνες όσο και φυτικές ίνες. Έχει επίσης περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά από πολλά άλλα δημητριακά. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπρόσθετα, η βρώμη είναι ένα απίστευτα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως και μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Επίσης περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών και φυτικής πρωτεΐνης. Ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα περιέχει σε έναν συγκεκριμένο τύπο ινών που ονομάζεται βήτα γλυκάνη βρώμης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση βρώμης μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Είναι μύθος ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, η βρώμη είναι πολύ χορταστική, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη της ορθής διαχείρισης βάρους. Το θετικό και για τα δυο αυτά δημητριακά είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και συνδυασμούς χωρίς να χάνουν σε νοστιμιά και θρεπτικότητα.