Στις γλυκοπατάτες λέμε ναι

 Όσα ήδη ξέρατε αλλά και  όσα θα μάθετε για τις  γλυκοπατάτες

Στις γλυκοπατάτες λέμε ναι

Οι γλυκιές νοτιαμερικανές πατάτες εγκλιματίστηκαν πολύ καλά στη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα τους και στην καθημερινή κουζίνα.

Η σάρκα τους ποικίλλει από βαθύ πορτοκαλί μέχρι σκούρο μωβ. Το δέρμα τους μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο, καφέ, κόκκινο, ροζ και μοβ. Η γκάμα των χρωμάτων φέρνει διάφορα θρεπτικά συστατικά στο τραπέζι με σημαντικό εκπρόσωπο ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, βήτα καροτίνη, υψηλά επίπεδα καλίου, βιταμίνη C και ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές οι ουσίες περνούν από το σύστημα και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.

Αυτό που δεν γνωρίζατε όμως είναι ότι μόνο μια μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα μπορεί να εφοδιάσει το σώμα με το επιβλητικό 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεται για να διατηρήσει τα μάτια και το δέρμα υγιή και να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών.

Ένας άλλος λόγος που κάνει την γλυκοπατάτα μοναδική για πατάτα είναι ότι μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή του διαβητικού αφού δεν αυξάνει το σάκχαρο. Οι λευκές πατάτες, αυτές που καταναλώνονται συνήθως ψητές ή τηγανητές ή βραστές, κατατάσσονται ψηλά στον πίνακα του γλυκαιμικού δείκτη, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα επηρεάζει το φαγητό το σάκχαρο. Οι γλυκοπατάτες είναι χαμηλότερα! Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, περίπου 5 γραμμάρια σε μερίδα 3/4 φλιτζανιού, που επιβραδύνουν την πέψη και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.