Ημικρανίες: Η μπύρα είναι ένοχη!

Το δεύτερο πιο συχνό είδος πονοκεφάλου, η ημικρανία, ταλαιπωρεί το 12% του πληθυσμού με κρίσεις κεφαλαλγίας μεγάλη έντασης, φωτοφοβία και ναυτία.

Ημικρανίες: Η μπύρα είναι ένοχη!

Τα επεισόδια της ημικρανίας είναι απρόβλεπτα αλλά μπορεί να ενεργοποιηθούν από παράγοντες όπως το έντονο στρες, ορμονικές αλλαγές και βέβαια κάποια είδη τροφών.

Η μπύρα είναι η πρώτη ένοχη ή για να είμαστε δίκαιοι ,οι τροφές που έχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης και εδώ ανήκει η μπύρα ,το κόκκινο κρασί και τα αγαπημένα τυριά. Ειδικά η μπύρα από το βαρέλι έχει περίπου 25 φορές περισσότερη τυραμίνη από ότι η μπύρα σε μπουκάλι.

Το ερυθρό κρασί θεωρείται ότι δίνει ένα έναυσμα, αλλά μια ιταλική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της ημικρανίας και του κόκκινου κρασιού. Άρα θα βάλουμε ερωτηματικό, εκτός κι αν πιείτε ολόκληρο το μπουκάλι, οπότε ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι το λιγότερο από τα προβλήματά σας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη περιλαμβάνουν το μπλε τυρί, το μπρι, το τσένταρ, τη γραβιέρα, την παρμεζάνα, το ροκφόρ, το προβολόνε, το ελβετικό τυρί Gouda, έχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, της ουσίας που συνδέεται με τις ημικρανίες. Στα πιο ήπια τυριά, όπως η μοτσαρέλα, το ανθότυρο, η μυζήθρα και η ρικότα, είναι εκτός από νόστιμα και χαμηλά στην τυραμίνη.

Τα αλλαντικά και ειδικά αυτά που ωριμάζουν για καιρό είναι και αυτά πλούσια σε αυτό το αμινοξύ που σχετίζεται με την ημικρανία, οπότε αν λαχταράτε ένα κομμάτι κόκκινο κρέας, προτιμήστε ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα.

Δεν είναι όλοι ευαίσθητοι στην τυραμίνη, οπότε αν ξέρετε ότι δεν σας επηρεάζει, προχωρήστε και καταναλώστε ότι επιθυμείτε!