Κόκκινη κάρτα στο τηγάνι

Ακόμα ένας λόγος γιατί τα τηγανητά τρόφιμα είναι τόσο κακή επιλογή για εσάς;

Κόκκινη κάρτα στο τηγάνι

Πολλοί άνθρωποι συμπαθούν τη γεύση των τηγανητών τροφίμων. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και τρανς λιπαρά, οπότε η κατανάλωση πολλών από αυτά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Αυτό όμως το γνωρίζετε ήδη.

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν το επιβλαβές ακρυλαμίδιο, μια τοξική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το τηγάνισμα.

Σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση μεταξύ σακχάρων και ενός αμινοξέος που ονομάζεται ασπαραγίνη. Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα τηγανητής πατάτας και τα αρτοσκευάσματα, έχουν συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ του διαιτητικού ακρυλαμιδίου στους ανθρώπους και των καρκίνων των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το διαιτητικό ακρυλαμίδιο στον άνθρωπο δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου κοινού καρκίνου.

Καλό είναι λοιπόν, μέχρι να αποφανθεί η επιστήμη να διατηρήσουμε την κατανάλωση τηγανητών χαμηλή και να μην ξεχνάμε ότι όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται σε λάδι, χάνουν νερό και απορροφούν λίπος, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λίπος που δύσκολα ξεφορτωνόμαστε.