Τι είναι το πολύτιμο μικροβίωμα του εντέρου που δεν ξέρατε μέχρι σήμερα

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την υγεία σας;

Τι είναι το πολύτιμο μικροβίωμα του εντέρου που δεν ξέρατε μέχρι σήμερα

Τι αρχίζει να αναπτύσσεται τη στιγμή που γεννιέστε και είναι τόσο μοναδικό όσο το δακτυλικό σας αποτύπωμα; Το μικροβίωμα του εντέρου σας. Και τι ακριβώς είναι αυτό; Καλή ερώτηση.

Σκεφτείτε το μικροβίωμα του εντέρου σχεδόν ως ένα όργανο. Βρίσκεται στη γαστρεντερική οδό -συγκεκριμένα στο παχύ έντερο- αποτελείται από μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων, ιών και 500-1.000 διαφορετικών ειδών βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια είναι κυρίως «καλά» ή «ωφέλιμα» βακτήρια που βοηθούν το σώμα σε βασικές λειτουργίες. Το μικροβίωμα συμμετέχει στην πέψη και στην παροχή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντάς το από επιβλαβή μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Ενισχύει τη σύνθεση ορισμένων βιταμινών και αμινοξέων. Η σχέση μεταξύ του εντέρου και του σώματος είναι συμβιωτική επειδή το ένα βασίζεται στον άλλο για να ευδοκιμήσει. Οι παθήσεις στις οποίες με σημερινά δεδομένα μελετών δείχνουν μια σχέση μεταξύ αυτών και της ανισορροπίας υγειών και ανθυγιεινών μικροβίων είναι ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και βέβαια φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι το μικροβίωμα του εντέρου σας λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά είναι τα προβιοτικά συμπληρώματα αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Η φροντίδα του εντέρου σας θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ρουτίνας της υγείας σας. Τελικά, το σώμα και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονούν για αυτό.