Με φλούδα ή χωρίς;

Σε ποιες τροφές δεν πρέπει να αφαιρείς την φλούδα

Με φλούδα ή χωρίς;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία. Ωστόσο, το εάν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται καλύτερα με ή χωρίς φλοιό παραμένει αντικείμενο συζήτησης.

Οι φλούδες συχνά απορρίπτονται λόγω προτίμησης ή συνήθειας ή σε μια προσπάθεια να μειωθεί η έκθεση σε φυτοφάρμακα. Ωστόσο, η αφαίρεση της μπορεί να σημαίνει την αφαίρεση ενός από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μέρη του φυτού.

Αν και μπορεί να σας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που περιέχει η πατάτα, το δέρμα της έχει φυτικές ίνες και τόνους θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β και C, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης η μελιτζάνα της οποίας το βαθύ μωβ δέρμα έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ποικιλίες μελιτζάνας που έχουν σκούρο χρώμα κι όχι για τις λευκές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η φλούδα του μήλου έχει περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες από τη σάρκα του, χρήσιμες για τη διακοπή της συσσώρευσης χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας. Ενώ περιέχει και την αντιοξειδωτική ένωση κερσετίνη που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των πνευμόνων. Το ίδιο ισχύει και για το αγγούρι, τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά ενός αγγουριού βρίσκονται στο σκούρο πράσινο εξωτερικό φλοιό του. Περιέχει πολύ κάλιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες

Οι ειδικοί συμβουλεύουν βιολογικά και οργανικά λαχανικά και φρούτα και πολύ καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση για να δεχθούμε τα ευεργετικά συστατικά με τις λιγότερο δυνατόν παρενέργειες.