Τρώτε ντομάτες για γερά πνευμόνια

Μην σας φανεί παράξενο αν ακούσετε πως οι ντομάτες βοηθούν στην υγεία των πνευμόνων

Τρώτε ντομάτες για γερά πνευμόνια

Μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθάει πολύ το σώμα να διατηρήσει τη δύναμή του και τα οφέλη της αφορούν, εκτός των άλλων, και τους πνεύμονες.

Ένα λαχανικό όμως, συνδέεται ιδιαίτερα με την υγεία τους κι αυτό δεν είναι άλλο από την αγαπημένη ντομάτα. Γιατί; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών, είναι άλλωστε γνωστή η ευεργετική δράση του ισχυρού αυτού αντιοξειδωτικού στον οργανισμό.

Οι ντομάτες αποτελούν την πλουσιότερη πηγή αυτού άρα η κατανάλωσή τους σε οποιαδήποτε μορφή (νωπή ή μαγειρεμένη ντομάτα, ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές) μπορεί να βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το λυκοπένιο συνδέεται επίσης με διατήρηση της ακμαίας πνευμονικής λειτουργίας στους νεαρούς ενήλικες.

Για να ολοκληρώσετε τη φροντίδα στοχεύστε σε ποικιλία τροφών όπως δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, σκουρόχρωμα φρούτα όπως τα μούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά για να κρατάτε τους πνεύμονές σας χαρούμενους. Δείξτε καλοσύνη και μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος, φροντίστε να ακολουθείτε φιλικές προς τους πνεύμονες συνήθειες.