Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξίσου πολύτιμα με τα νωπά

Για όσους πιστεύουν ότι η αποξήρανση καταστρέφει μεγάλο μέρος της διατροφικής  αξίας των φρούτων έχουμε ένα πειστικό αντίλογο

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξίσου πολύτιμα με τα νωπά

Η ξήρανση ή η αφυδάτωση είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους διατήρησης των τροφίμων. Παρατείνει τον χρόνο ζωής τους με ασφάλεια στην κατανάλωση. Διατροφικά, τα τρόφιμα παραμένουν ως επί το πλείστων ίδια, αν και η διαδικασία ξήρανσης μπορεί να καταστρέψει μέρος από τις βιταμίνες Α και C. Ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα τρόφιμα συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών άρα και των σακχάρων. Αυτό προκαλεί μια αύξηση των θερμίδων αλλά και της ζάχαρης. Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες προσθέτουν ζάχαρη για καλύτερη συντήρηση. Οπότε να είστε προσεκτικοί και με την επιλογή και με την κατανάλωση. Οι σταφίδες, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε αυτή τη μορφή.

Σταφίδες

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και καλίου. Μια μεγάλη χούφτα 60 σταφίδων έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης.

Βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα βερίκοκα. Μια μερίδα 5-6 αποξηραμένων βερίκοκων έχει περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από ένα φρέσκο βερίκοκο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν επίσης περισσότερο κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αλλά είναι επίσης πολύ υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη ενώ χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α και C κατά τη διαδικασία της ξήρανσης.

Δαμάσκηνα

Εκτός από μερικές βιταμίνες, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι καλύτερα στα δαμάσκηνα από ότι στα φρέσκα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά. Τα δαμάσκηνα ανακουφίζουν

επίσης από τη δυσκοιλιότητα. Όπως και άλλα αποξηραμένα φρούτα, έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη.