SOS: Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ίσως, η πιο πολύτιμη από τις βιταμίνες για αυτό και η φύση έχει φροντίσει να την βρίσκουμε εύκολα

SOS: Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης C

Το σώμα δεν την παράγει ούτε την αποθηκεύει, επομένως πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. Εάν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη τότε είναι πολύ εύκολο να έχετε επάρκεια. Οι ενήλικες γυναίκες (που δεν είναι έγκυες ή θηλάζουν) χρειάζονται 75 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C την ημέρα, ενώ οι άνδρες 90 χιλιοστόγραμμα. 1/2 φλιτζάνι ωμή κόκκινη πιπεριά ή 3/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού θα καλύψει την ανάγκη, ενώ 1/2 φλιτζάνι μπρόκολο, μαγειρεμένο στον ατμό, θα σας φέρει τουλάχιστον στα μισά του δρόμου.

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν για πιθανή έλλειψη της είναι :

Αργή επούλωση πληγών Όταν τραυματίζεστε, τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και στους ιστούς μειώνονται. Το σώμα σας την χρειάζεται για να συνθέσει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο σε κάθε στάδιο αποκατάστασης του δέρματος.

Αιμορραγία ούλων, ρινορραγίες, μώλωπες Η βιταμίνη C διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και βοηθά στην πήξη του αίματός σας. Το κολλαγόνο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή δόντια και ούλα.

Αύξηση βάρους Η πρώιμη έρευνα έχει επισημάνει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C και υψηλότερου σωματικού λίπους, ειδικά στην κοιλιά. Αυτή η βιταμίνη βοηθά σημαντικά το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια.

Ξηρό, ρυτιδωμένο δέρμα Τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με άφθονη βιταμίνη C μπορεί να έχουν πιο λείο και απαλό δέρμα. Επειδή η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές διασπούν τα έλαια, τις πρωτεΐνες, ακόμη και το DNA.

Κρυολόγημα Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, ότι προστατεύει από ασθένειες όπως η πνευμονία, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.