Όταν τα μαύρα σταφύλια δεν πίνονται αλλά τρώγονται

Τα μοναδικά οφέλη του μαύρου σταφυλιού

Όταν τα μαύρα σταφύλια δεν πίνονται αλλά τρώγονται

Τα μαύρα σταφύλια είναι μικρά, γλυκά φρούτα, διάσημα για το έντονο μπλε-μωβ χρώμα τους που τα κάνει να φαίνονται σχεδόν μαύρα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων τύπων με σπόρους και χωρίς σπόρους, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή κόκκινου κρασιού. Ωστόσο, τα μαύρα σταφύλια μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως ένα θρεπτικό σνακ ή επιδόρπιο.

Το μοναδικό τους χρώμα προέρχεται από την υψηλή τους συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για το χρώμα άλλων μαύρων, μωβ και μπλε φρούτων και λαχανικών όπως η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, το μωβ μπρόκολο. Τα μαύρα σταφύλια περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, μια κατηγορία ενώσεων επίσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα άλλο βασικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μαύρα σταφύλια είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία είναι γνωστή για τα-υπό μελέτη- αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά οφέλη της.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά των μαύρων σταφυλιών συγκεντρώνονται στην φλούδα τους, η οποία περιέχει σημαντικές ποσότητες και άλλων αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των κατεχινών και επικατεχινών, του καφεϊκού οξέος και του γαλλικού οξέος . Οι σπόροι σταφυλιού είναι επίσης πλούσιοι σε αυτές τις ευεργετικές ενώσεις.

Ενώ υπάρχουν έρευνες που τεκμηριώνουν τα οφέλη τους για το δέρμα, τα μαλλιά και τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρειάζεται ακόμα περισσότερη επιστημονική διερεύνηση. Ωστόσο, μερικά από τα πιο ευρέως μελετημένα οφέλη αυτών των ενώσεων στα μαύρα σταφύλια περιλαμβάνουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και στην ικανότητά ρύθμισης του σακχάρου.