Γεμίστε με σίδηρο τις αποθήκες του οργανισμού σας - Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που πρέπει να καταναλώνεται τακτικά καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να τον παράγει από μόνο του.

Γεμίστε με σίδηρο τις αποθήκες του οργανισμού σας - Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Ο σίδηρός είναι πολύτιμος για τον οργανισμό για αυτό και δεν απεκκρίνεται από το σώμα. Αποθηκεύεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το μέταλλο αυτό απαντάται και σε ζωικές τροφές όπως το μοσχάρι και σε φυτικές όπως το σπανάκι. Ενώ υπάρχει στις τροφές, η απορρόφηση του είναι λίγο δύσκολη και απαιτεί έξυπνους συνδυασμούς για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο από τροφές πλούσιες σε σίδηρο, άλλες μπορούν να το εμποδίσουν.

Για να απορροφήσετε τον περισσότερο δυνατό σίδηρο από τα τρόφιμα που τρώτε, αποφύγετε να πίνετε καφέ ή τσάι μαύρο κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επίσης αποφύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά πλούσια σε ασβέστιο με γεύματα που περιέχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Για να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου, καταναλώστε το μαζί με μια καλή πηγή βιταμίνης C - όπως χυμός πορτοκαλιού, μπρόκολο ή φράουλες - ή συνδυάστε φυτικές τροφές με μη αιμικό σίδηρο με τροφές που περιέχουν σίδηρο όπως κρέας, ψάρι και πουλερικά.

Εάν έχετε αποκλείσει από τη διατροφή σας το κρέας ή η υγεία σας δεν επιτρέπει ζωικές τροφές, να θυμάστε ότι μπορείτε να ενισχύσετε την απορρόφηση συμπεριλαμβάνοντας μια πηγή βιταμίνης C όταν τρώτε φυτικές πηγές σιδήρου. Για παράδειγμα επιλέξτε και συνδυάστε φάκες με ρύζι και λεμόνι ή ξύδι, σπανάκι με ρύζι και λεμόνι για να αυξήσετε το σίδηρο ή εμπλουτίστε το ελαφρύ σνακ με μαύρη σταφίδα.

Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε αρκετό σίδηρο από τις πηγές τροφίμων, μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, φυσικά σύμφωνα με την οδηγία του ιατρού αφού η σιδηροπενική αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση και αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά.