4 τροφές φύλακες άγγελοι για τα μάτια σας

Λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται  τα μάτια σας για την πρόληψη του καταρράκτη, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του γλαυκώματος και άλλων προβλημάτων όρασης;

4 τροφές φύλακες άγγελοι για τα μάτια σας

Γνωρίζετε τις 4 κορυφαίες τροφές για την υγεία των ματιών; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες είναι. Για να λάβετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά -οι καλύτερες πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι φυσικές τροφές, που προσφέρουν ένα ιδανικό συνδυασμό.

· Πράσινα λαχανικά

Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη σχετίζονται με τη βιταμίνη Α και τη βήτα-καροτίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ιστών των ματιών από τις βλάβες του ηλιακού φωτός και να μειώσουν τον κίνδυνο αλλαγών στα μάτια που σχετίζονται με τη γήρανση. Καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών αποτελούν τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως λαχανίδα (Kale), γογγύλια και σπανάκι, μπρόκολο, μπιζέλια, το ακτινίδιο, τα κόκκινα σταφύλια, το κίτρινο σκουός, τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, η παπάγια και τα φιστίκια Αιγίνης. Το σώμα σας χρειάζεται λίπος για να απορροφήσει τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, γι' αυτό φροντίστε να τα καταναλώσετε με λίγο ακόρεστο λίπος, όπως λίγο ελαιόλαδο ή μερικές φέτες αβοκάντο. Και το λάχανο περιέχει επίσης βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι φιλικά για τα μάτια.

· Γλυκοπατάτες

Το βήτα-καροτένιο δίνει σε αυτούς τους κονδύλους το πορτοκαλί τους χρώμα. Το σώμα σας μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και της νυκταλωπίας. Αν οι γλυκοπατάτες δεν είναι οι αγαπημένες σας τότε δοκιμάστε άλλες τροφές με βαθύ πορτοκαλί χρώμα όπως καρότα καθώς και σκούρα πράσινα τρόφιμα, όπως σπανάκι και λαχανικά. Το συκώτι, το γάλα και τα αυγά είναι επίσης πηγές βιταμίνης Α. Παρομοίως με τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη Α απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται με λίγο υγιεινό λίπος όπως το ελαιόλαδο.

· Πορτοκάλι.

Είναι καλό και για τα μάτια σας και περιέχει άφθονη βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, φροντίστε να εμπλουτίσετε το πιάτο σας με άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες και πεπόνι.

· Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, ο τόνος, είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και άρα μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Συμπεριλάβετε τα στη διατροφή σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλες τροφές που περιλαμβάνουν αυτό το είδος υγιεινού λίπους είναι τα καρύδια (τα οποία περιέχουν επίσης υγιεινή για τα μάτια βιταμίνη Ε), το λινάρι και οι σπόροι chia.