Καφές και χοληστερόλη πάνε πακέτο;

Είναι σωστό να χρεώνουμε στον καφέ τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης;

Καφές και χοληστερόλη πάνε πακέτο;

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, πιθανότατα είναι αρκετά εξοικειωμένα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν και τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσουν στη διατροφή τους για να διατηρήσουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης χαμηλά. Τι γίνεται όμως με τον καφέ;

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα στον κόσμο και είναι συνεχώς στην επικαιρότητα για τα οφέλη του στην υγεία. Οι περισσότερες από τις μελέτες για τον καφέ και την υγεία δείχνουν ότι μέτριες ποσότητες (4 φλιτζάνια ή λιγότερα ημερησίως) μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη γενική υγεία, ενώ περισσότερα από 4 φλιτζάνια έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Αν και ο καφές δεν περιέχει πραγματική χοληστερόλη, έχει δύο φυσικά έλαια με χημικές ενώσεις, την καφεστόλη και καχεόλη και οι οποίες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα ίσως να μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν καφέ, έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Γνωρίζουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να βρεθούν σε πολλά πράγματα που προσθέτουμε στον καφέ, όπως το πλήρες γάλα, η κρέμα ζωικής προέλευσης. Πιο φιλικές για τη χοληστερόλη επιλογές περιλαμβάνουν γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά ή κρέμες φυτικής προέλευσης χωρίς κορεσμένα λιπαρά.

Η ουσία στη σχέση του καφέ με τη χοληστερόλη παραμένει η ίδια όπως και στο φαγητό: Απολαύστε τον με μέτρο και αποφύγετε τις προσθήκες.