Τρώτε ενώ δεν πεινάτε; Σας εκδικούνται οι ορμόνες σας!

Όταν κάποιος τρώει χωρίς να πεινά, πρέπει να υποπτευθεί τις ορμόνες του

Τρώτε ενώ δεν πεινάτε; Σας εκδικούνται οι ορμόνες σας!

Ας ξεκινήσουμε από την βασική παραδοχή ότι η τροφή δεν καταναλώνεται μόνο για να διατηρηθεί κάποιος στη ζωή. Οι πέντε αισθήσεις συνδέονται άμεσα με τη διατροφή του ανθρώπου και ορέγονται την ικανοποίηση τους μέσα από την τέχνη του φαγητού και τη γαστρονομία.

Η κατανάλωση φαγητού όταν απουσιάζει η πείνα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα σακχάρου. Γιατί λοιπόν, συμβαίνει αυτό;

Πρώτο στην εξήγηση αναφέρεται το μακροχρόνιο στρες το οποίο πλημμυρίζει το σώμα με κορτιζόλη, μια ορμόνη που παίζει ρόλο στο σύστημα μάχης ή φυγής. Για να ανεφοδιαστεί το σώμα μετά από μια αγχωτική συνάντηση, η κορτιζόλη προκαλεί μια έντονη επιθυμία για περισσότερο φαγητό. Εάν το άγχος είναι μια σχεδόν σταθερή κατάσταση, αυτά τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν υψηλά και σας κάνουν να αναζητάτε σνακ.

Η κούραση

Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, τα επίπεδα της γκρελίνης (μια ορμόνη που σας κάνει να θέλετε να φάτε) ανεβαίνουν. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της λεπτίνης (μια ορμόνη που μειώνει την πείνα και την επιθυμία για φαγητό) πέφτουν. Αυτές οι δύο ορμόνες ελέγχουν τα συναισθήματα της πείνας. Το αποτέλεσμα: Νιώθετε πεινασμένοι ακόμα κι αν το σώμα σας δεν χρειάζεται φαγητό.

Τα νεύρα

Το φαγητό είναι μια εύχρηστη διέξοδος για την επιπλέον ενέργεια που συνοδεύει το αίσθημα νευρικότητας. Όχι μόνο σας δίνει κάτι να κάνετε, αλλά σας αποσπά την προσοχή από οτιδήποτε σας προκαλεί νευρικότητα.

Για να αποφύγετε τις συνέπειες αυτές θα πρέπει να σπάσετε τον κύκλο της δράσης-αντίδρασης, αφού συνειδητοποιείστε την επανάληψη της συμπεριφοράς και αποκτήσετε επίγνωση. Βρείτε υγιεινές διεξόδους για τα συναισθήματά σας, όπως την άσκηση ή το διαλογισμό. Επιδιώξτε συναντήσεις με φίλους που μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθειά σας να τραφείτε πιο προσεκτικά. Φυσικά και κρατήστε το πρόχειρο φαγητό έξω από το σπίτι. Αυτό θα σας διευκολύνει να ενδυναμώσετε την επίγνωση και να αυξήσετε την απόλαυση.