Τι μπορεί να κάνει ένα αβοκάντο την ημέρα για σας;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το αβοκάντο είναι παχυντικό. Αλήθεια ή μύθος;

Τι μπορεί να κάνει ένα αβοκάντο την ημέρα για σας;

Δεν υπάρχει ίσως άλλο φρούτο στον κόσμο για το οποίο οι απόψεις ειδικών, αλλά κυρίως μη ειδικών, να είναι τόσο αντιφατικές και αντικρουόμενες. Είναι χρήσιμο λοιπόν να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα για το παρεξηγημένο αβοκάντο.

Το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, ωστόσο η περιεκτικότητα του σε λίπος δημιουργεί ανησυχία και ερωτηματικά για το αν επιτρέπεται η καθημερινή κατανάλωση του.

Πρόσφατες, έγκυρες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός οποιουδήποτε φρούτου ημερησίως δεν δύναται να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους ή αύξηση του κοιλιακού λίπους (Journal of Heart Association). Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης LDL από την καθημερινή παρουσία του στη διατροφή. Σημειωτέο ότι βασικός σκοπός αυτών των ερευνών είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η δυσπιστία απέναντι στην καθημερινή φρουτοφαγία.

Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι η υψηλότερη ποιότητα διατροφής που οφείλουμε να επιλέγουμε, και σε αυτή δεν μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε το αβοκάντο, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο η διατροφή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως σύνολο, χωρίς εμμονές σε μεμονωμένες τροφές.