Η υγεία χρειάζεται μυαλό!

Ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων ο άνθρωπος και το μυαλό του κάνουν τη διαφορά

Η υγεία χρειάζεται μυαλό!

Τα νεφρά είναι η σωτηρία του σώματος καθώς δουλεύουν σκληρά για να φιλτράρουν και να αποτρέψουν τη συσσώρευση υγρών και αποβλήτων. Επιπλέον τα νεφρά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των οστών και της καρδιάς, καθώς και στην ισορροπία οξέων και αλκαλικών στο σώμα.

Τι συμβαίνει όμως, όταν αρχίσουν να υστερούν στην εκτέλεση αυτών των σημαντικών εργασιών; Η σταδιακή μείωση της νεφρικής λειτουργίας είναι γνωστή ως χρόνια νεφρική νόσος. Επειδή τα νεφρά δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν τα απόβλητα η διατροφή γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τις πρωτεΐνες και τα υγρά, εκτός από τον περιορισμό του αλατιού, του φωσφόρου και του καλίου. Αυτό οδηγεί σε επιπλοκές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, εξασθενημένα οστά, μειωμένη διατροφική κατάσταση, καθώς και πιθανή βλάβη των νεύρων. Χρειάζεται ψυχραιμία και να είστε δημιουργικοί. Πάρτε αγαπημένες συνταγές και ξαναδείτε τις με μια νέα ματιά.

Φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα με ζωηρά χρώματα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κεράσια, φράουλες, σταφύλια και βατόμουρα. Προσθέστε φρέσκο χυμό lime και ψιλοκομμένο δυόσμο.

Αντί να βράσουν στον ατμό, προσθέστε ελαιόλαδο στο μπρόκολο ή το κουνουπίδι και ψήστε τα μέχρι να καραμελώσουν και να αναδείξουν τη φυσική τους γλύκα.

Παραλείψτε τα έτοιμα ντρέσινγκ και σως του εμπορίου και φτιάξτε τις δικές σας.

Ετοιμάστε το δικό σας μείγμα σνακ. Συνδυάστε αποξηραμένα κράνμπερι, δημητριακά ρυζιού, αποξηραμένα μήλα και κράκερ με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για ένα τραγανό και γλυκό σνακ.

Να είστε θετικοί. Ο εγκέφαλός είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Μεταβαίνοντας σε μια πιο θετική νοοτροπία, θα ενθουσιαστείτε με τις επιλογές φαγητού που είναι ακόμα διαθέσιμες σε εσάς. Συγκεντρωθείτε σε αυτές που μπορείτε να έχετε έναντι αυτών που δεν μπορείτε. Θα διαπιστώσετε ότι η λίστα με τα τρόφιμα με χαμηλό κάλιο είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζατε