Οι χειρότεροι υδατάνθρακες για ενήλικες άνω των 50 ετών

Καλοί και κακοί υδατάνθρακες κάνουν τη διαφορά στην υγεία των ενηλίκων μετά τα πενήντα 

Οι χειρότεροι υδατάνθρακες για ενήλικες άνω των 50 ετών

Ως παιδιά, μπορεί να θέλατε πίτσα, cheeseburgers και παγωτό σε κάθε γεύμα. Αλλά καθώς μεγαλώνετε, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που καταναλώνετε είναι καθοριστικό στη συνολική σας υγεία. Έχει γίνει πια συνείδηση ότι μείζον ζήτημα για ενήλικες άνω των 50 ετών είναι οι παρεξηγημένοι υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Κύρια αποστολή των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας, η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη. Ενώ ενισχύουν την εστίαση, την ευδιαθεσία και βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών. Για να τα πετύχετε όλα αυτά προσπαθήστε να αποφύγετε:

· Ζαχαρούχα ποτά, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Αυτά συχνά έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ανθρακούχο νερό και φυσικό χυμό φρούτων ή με ελαφρώς ζαχαρούχο τσάι.

· Λευκό ψωμί. Απλώς αντικαταστήστε το κανονικό ψωμί σάντουιτς με ολικής αλέσεως ή ζέας ή τορτίγια ολικής αλέσεως.

· Λευκά ζυμαρικά και ρύζι. Όπως και στο ψωμί, προτιμήστε τα είδη ολικής αλέσεως, κινόα, καστανό ρύζι. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε λαχανικά όπως κολοκυθάκια για να φτιάξετε εικονικά ζυμαρικά.

· Τηγανητές πατάτες και πατατάκια. Ακόμη και τα τσιπς χωρίς λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είναι γεμάτα με κακούς υδατάνθρακες. Τα πατατάκια από γλυκοπατάτες ή κάλε μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια ποικιλία από πατατάκια λαχανικών στο σπίτι.

· Μπισκότα, κέικ και αρτοσκευάσματα. Πιθανότατα θα σοκαριστείτε όταν μάθετε πόσο κακή είναι για την υγεία σας η ποσότητα ζάχαρης και βουτύρου στα περισσότερα αρτοσκευάσματα. Προσπαθήστε να ικανοποιήσετε την επιθυμία για γλυκό με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Ακόμη και όταν σκέφτεστε να αγοράσετε τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη "χαμηλά λιπαρά" ή "χωρίς ζάχαρη", ελέγξτε τα Διατροφικά Στοιχεία για να καταλάβετε τι τρώτε. Επιλέξτε μια φυσική εναλλακτική επιλογή όταν σκέφτεστε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς ζάχαρη.