Vegan διατροφή και ψυχική κατάθλιψη

Η εμφάνιση της κατάθλιψης επηρεάζεται από πολλές αιτίες στις  οποίες περιλαμβάνονται και οι επιλογές φαγητού.

 

Vegan διατροφή και ψυχική κατάθλιψη

Οι μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές είναι ο δεύτερος σημαντικότερος, παγκοσμίως, παράγοντας κατά της μακροζωίας του ατόμου. Η εμφάνιση της κατάθλιψης επηρεάζεται από πολλές αιτίες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επιλογές φαγητού.

Μια vegan δίαιτα είναι πιο πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως – τροφές που κυριαρχούν στις δίαιτες υψηλής ποιότητας τις οποίες ορισμένες μελέτες συνδέουν με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος όταν ακολουθούν μια vegan διατροφή. Ωστόσο, άλλοι αναφέρουν επιδεινωμένα συμπτώματα. Μια ολοκληρωμένη, θρεπτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίσετε αυτή την ψυχική ασθένεια.

Οι δίαιτες vegan τείνουν να είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που αποδεικνύεται ότι είναι προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν εντοπίζουν καμία διαφορά, συχνά μάλιστα βρίσκουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στους vegans από τα άτομα που τρώνε κρέας, αυγά ή ψάρια.

Επί του παρόντος, μια vegan διατροφή δεν συνιστάται ως τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια vegan δίαιτα, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά σχεδιασμένη, ώστε να μην αντιμετωπίζετε ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά.