Σκόνες πρωτεΐνης: Ορός γάλακτος ή πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης;

Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έναντι πρωτεΐνης ορού γάλακτος: Ποια είναι καλύτερη;

Σκόνες πρωτεΐνης: Ορός γάλακτος ή πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης;

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Για να ικανοποιήσουν διαφορετικούς διατροφικούς περιορισμούς και τρόπους ζωής, πολλοί κατασκευαστές παρέχουν τόσο πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη — που προέρχεται από αγελαδινό γάλα — όσο και εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά.

Με τόσο πολλούς διαθέσιμους τύπους σκόνης πρωτεΐνης, μπορεί να αναρωτιέστε αν κάποιος συγκεκριμένος τύπος είναι ανώτερος και ποιος ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Συνήθως, ο ορός γάλακτος και οι σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης περιέχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης, με το μέσο προϊόν να παρέχει 20–30 γραμμάρια ανά μερίδα. Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητα στα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα - τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Περιέχει επίσης λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη, τα οποία είναι αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) σημαντικά για την οικοδόμηση των μυών.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της σκόνης πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης εξαρτάται από το φυτό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Οι σκόνες φυτικής προέλευσης περιέχουν συνήθως λιγότερα BCAA από τις σκόνες ορού γάλακτος. Επιπλέον, μόνο η σκόνη πρωτεΐνης σόγιας θεωρείται πλήρης. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, ορισμένοι κατασκευαστές συνδυάζουν πολλαπλές φυτικές πρωτεΐνες στα προϊόντα τους για να διασφαλίσουν ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και BCAA.

Διαβάστε προσεκτικά την διατροφική ετικέτα του κάθε προϊόντος για να εξασφαλίσετε ότι περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης 20 με 30γρ ανά μερίδα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αλλεργιογόνα σόγια και γλουτένη. Οι σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης παρασκευάζονται από διάφορα φυτά, όπως καστανό ρύζι, σόγια ή μπιζέλι, και είναι φιλικές προς τoυς vegan και όσους απέχουν από τη λακτόζη.