Μπάρμπεκιου: Ευκολία, νοστιμιά και υγεία στα καλοκαιρινά βράδια σας

Εύκολα, υγιεινά και νόστιμα πιάτα που για καλοκαιρινό δείπνο

Μπάρμπεκιου: Ευκολία, νοστιμιά και υγεία στα καλοκαιρινά βράδια σας

Η θερμοκρασία ανεβαίνει. Οι αυλές και τα μπαλκόνια άνθισαν. Οι ψησταριές καθαρίστηκαν και περιμένουν τις παρέες να μαζευτούν. Το μαγείρεμα στη σχάρα είναι ριζωμένο στη νοοτροπία του Έλληνα από τη γέννηση του και δικαίως, αφού αποτελεί ιδανική επιλογή γρήγορου και νόστιμου μαγειρέματος, απαλλαγμένου από τα περιττά λιπαρά.

Τα τελευταία χρόνια η βεντάλια έχει ανοίξει και η απόλαυση δεν περιορίζεται σε ζουμερές μπριζόλες αλλά περιλαμβάνει θαλασσινά, λαχανικά ακόμα και φρούτα. Ωστόσο το ψήσιμο στη σχάρα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο. Τα HCAs τείνουν να σχηματίζονται στο κρέας που απανθρακώνεται ή εκτίθεται στον καπνό από το λίπος που στάζει στα κάρβουνα. Το ψήσιμο στη σχάρα θαλασσινών, λαχανικών ή φρούτων δεν δημιουργεί σημαντικά HCAs. Έτσι για πιο υγιεινό ψήσιμο κρέατος και πουλερικών στη σχάρα:

· Μαγειρέψτε μικρά, άπαχα κομμάτια κρέατος, τα οποία χρειάζονται λιγότερο χρόνο στο γκριλ και παράγουν λιγότερο καπνό από το λίπος που στάζει.

· Αν χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα, κεντράρετε το φαγητό στη σχάρα αλλά σπρώξτε τα κάρβουνα στη μία πλευρά.

· Αφαιρέστε το ορατό λίπος για να αποτρέψετε τις εξάρσεις φλόγας.

Τα ζεστά βράδια που επιθυμείτε κάτι ελαφρύ και γευστικό, δοκιμάστε κάτι ενδιαφέρον όπως:

· Σουβλάκι Ψαριού

Τα σουβλάκια είναι ιδανικά για το μαγείρεμα ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως οι φρέσκες σαρδέλες, που είναι γεμάτες με υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Μπορείτε εύκολα να ψήσετε πολλά ψάρια ταυτόχρονα. Τοποθετήστε ένα σουβλάκι μέσα από κάθε ψάρι κοντά στη βάση του κεφαλιού και ένα δεύτερο κοντά στην ουρά. Αυτό θα κρατήσει τα ψάρια σταθερά στη θέση τους, ώστε να είναι εύκολο να τα γυρίσετε. Ψήστε, γυρνώντας τα μια φορά.

· Λαχανικά άξια σχάρας

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψετε λαχανικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι γρήγοροι χρόνοι μαγειρέματος συμβάλλουν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους. Κόψτε τα σε λεπτές φέτες ή σε φαρδιά κομμάτια. Τα καλύτερα λαχανικά για τη σχάρα αναπτύσσουν γλυκές γεύσεις και είναι τα ακόλουθα:

Γλυκιές πιπεριές (6-8 λεπτά από κάθε πλευρά)

Κρεμμύδια (5-7 λεπτά από κάθε πλευρά)

Κολοκυθάκια(5 λεπτά από κάθε πλευρά)

Καλαμπόκι (25 λεπτά)

Μανιτάρια πλευρώτους (7-10 λεπτά ανά πλευρά)

Και για επιδόρπιο τι θα λέγατε για φρούτα στη σχάρα; Δοκιμάστε ροδάκινα, ανανά μπανάνα και μήλο. Το ψήσιμο στη σχάρα εντείνει τη γλυκύτητα τους. Κόψτε τα φρούτα σε κομμάτια και περάστε τα σε σουβλάκια ή τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο. Μαγειρέψτε μόνο για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.