Σας απαγόρευσαν τα αυγά; Έχουμε τη λύση

Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυγά στις αγαπημένες μας συνταγές;

Σας απαγόρευσαν τα αυγά; Έχουμε τη λύση

Τα αυγά είναι απίστευτα υγιεινά και πρακτικά στην κουζίνα. Αποτελούν από μόνα τους μια πλήρη τροφή, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, τα αποφεύγουν αναγκαστικά είτε λόγω αλλεργίας, είτε για λόγους υγείας, περιβάλλοντος ή ηθικής ( vegan διατροφή). Αν έπρεπε να αντικαταστήσουμε τα αυγά αλλά να μην στερηθούμε ένα ωραίο κέικ ή τα σιροπιαστά pancakes ποιες θα ήταν οι επιλογές μας ; Ο πλούτος υλικών στην κουζίνα δημιουργεί νέους ορίζοντες και αρκετά υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις αυγών σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές με το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους. Τα πιο ενδεδειγμένα ανάμεσά τους είναι:

· Πολτοποιημένη μπανάνα

Η πολτοποιημένη μπανάνα είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο των αυγών αλλά και ζάχαρης σε γλυκιές συνταγές όπως pancakes, μπισκότα, κέικ, muffins, brownies και γρήγορα ψωμιά. Είναι ένας έξυπνος τρόπος κατανάλωσης φρούτων, μείωσης της ζάχαρης και της χοληστερίνης στις συνταγές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα πολτοποιημένα φρούτα όπως η κίτρινη κολοκύθα και το αβοκάντο τα οποία λειτουργούν επίσης ως υποκατάστατα και μπορεί να μην επηρεάσουν τόσο τη γεύση. Όποιο φρούτο κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε κάθε αυγό με 1/4 φλιτζάνι (65 γραμμάρια) πουρέ φρούτου.

Τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με πολτοποιημένα φρούτα μπορεί να μην ροδίσουν τόσο βαθιά, αλλά θα είναι πολύ πυκνά και υγρά.

· Αλεσμένος λιναρόσπορος ή σπόρος chia

Ο λιναρόσπορος και ο σπόρος chia είναι και οι δύο μικροσκοπικοί, εξαιρετικά θρεπτικοί, σπόροι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και άλλες μοναδικές φυτικές ενώσεις. Μπορείτε να αλέσετε τους σπόρους μόνοι σας ή να αγοράσετε έτοιμο αλεύρι σπόρων στο εμπόριο.

Για να αντικαταστήσετε ένα αυγό, αναμίξτε μαζί 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) αλεσμένο chia ή λιναρόσπορο με 3 κουταλιές της σούπας (45 γραμμάρια) νερό μέχρι να απορροφηθεί πλήρως και να πήξει.

Κάτι τέτοιο ενισχύει την θρεπτικότητα και τη γεύση, για αυτό λειτουργεί καλύτερα σε προϊόντα όπως τηγανίτες, βάφλες, muffin, ψωμιά και μπισκότα.