Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η τροφή είναι φάρμακο

Η χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά  ανακουφίζει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η τροφή είναι φάρμακο

Η χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να φέρει ανακούφιση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κλονίζεται και επιτίθεται στις αρθρώσεις του σώματος. Στην Ελλάδα περίπου το 6-7% των ενηλίκων πάσχουν από αυτή τη νόσο. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνος των αρθρώσεων. Οι γιατροί έχουν συνδέσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με τη δίαιτα εδώ και δεκαετίες. Οι πόνοι που προκαλούνται φαίνεται να συνδέονται και με το είδος της τροφής. Η εφαρμογή μιας χορτοφαγικής διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και στη συνέχεια η αποχή από τροφές που προκαλούν φλεγμονή, μπορεί να φέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα για μήνες.

Οι έρευνες έχουν οδηγήσει στο διαχωρισμό των τροφών σε εκείνες που πυροδοτούν τα συμπτώματα της νόσου και ανήκουν: Τα δημητριακά με γλουτένη, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, η σοκολάτα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά.

Και σε εκείνες τις τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Η Μεσογειακή διατροφή σε πρόσφατη έρευνα συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα, με πιο σημαντικές τις υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης D και χαμηλού αλατιού.

Δώστε έμφαση, λοιπόν, στα λιπαρά ψάρια που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας ενώ μπορεί ακόμα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης. Μην αμελήσετε τα φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα και φρέσκα λαχανικά- βιολογικά και εποχής- τα οποία περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά για την αντιμετώπιση της φλεγμονής