Τροφές που μπλοκάρουν τα φάρμακα

Πρέπει να ξέρετε ότι ορισμένες τροφές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φραμάκων

Τροφές που μπλοκάρουν τα φάρμακα

Τροφές που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Ίσως γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα αλληλοεπιδρούν και δεν λειτουργούν καλά μεταξύ τους, για αυτό και πρέπει να τα λαμβάνετε με χρονική απόσταση. Ωστόσο αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους. Πριν ξεκινήσετε την αγωγή διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για να είστε σίγουροι ότι δεν θα επηρεαστεί η θεραπεία σας.

Γκρέιπφρουτ: Αυτό το εσπεριδοειδές αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κύτταρα του εντέρου προσλαμβάνουν και μεταφέρουν τα φάρμακα στο σώμα. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από 50 είδη φαρμάκων. Μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ουσιών όπως η φεξοφεναδίνη (Allegra) για τις αλλεργίες και να ενισχύσει άλλες που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως η ατορβαστατίνη (Lipitor).

Γάλα: Αυτό το προϊόν μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να επεξεργαστεί ορισμένα αντιβιοτικά. Σε αυτό ευθύνονται τα μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο αλλά και η πρωτεΐνη καζεΐνη που περιέχει το γάλα.

Σοκολάτα: Ειδικά η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποδυναμώσει την θεραπευτική επίδραση φαρμάκων που προορίζονται για την ηρεμία ή την βελτίωση του ύπνου. Ενώ αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη ορισμένων διεγερτικών φαρμάκων, όπως η μεθυλφαινιδάτη (ριταλίνη). Επίσης αν λαμβάνετε αναστολέα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση επικίνδυνα. Για αυτό προσοχή στην κατανάλωση της μαζί με τα φάρμακα.

Αλκοόλ: Είναι γνωστό ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων ή τα καθιστά ακόμη και άχρηστα. Σε αυτά ανήκουν ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά.

Καφές: Μπορεί να αποδυναμώσει την λειτουργία των αντιψυχωσικών φαρμάκων όπως το λίθιο και την κλοζαπίνη, αλλά να ενισχύσει τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η επινεφρίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και φαρμάκων για αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του φαρμακευτικού σιδήρου.

Συζητήστε με τον γιατρό σας και ζητήστε σαφείς οδηγίες πώς να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή.