Fitness, η απάντηση στα παραπανίσια κιλά

Πως να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση εάν είστε υπέρβαροι ή αλλιώς fitness: Περισσότερo από μια μέτρηση στη ζυγαριά

Fitness, η απάντηση στα παραπανίσια κιλά

Είναι γνωστό ότι για να είμαστε υγιείς πρέπει να α) να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και β) να έχουμε σταθερό φυσιολογικό βάρος.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Ένας υπέρβαρος δεν μπορεί να είναι υγιής;

Για τη συνολική υγεία του οργανισμού, το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από το νούμερο στη ζυγαριά. Το υπερβολικό βάρος δημιουργεί προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αλλά η εστίαση μόνο στην απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει έναν ασφυκτικό κύκλο απώλειας- επαναπρόσληψης κιλών, πιο επικίνδυνο για την υγεία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν δεν μειώσετε το βάρος, η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη.

Οφέλη της άσκησης

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθά να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά, ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου, σας δίνει ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μειώνει τις πιθανότητές για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2, άνοια και ορισμένα είδη καρκίνου. Εκτός από όλα αυτά, η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος, να τονώσει τη διάθεσή και την αυτοπεποίθηση σας.

Από πού να ξεκινήσετε;

Πρώτα ενημερώστε το γιατρό σας ότι θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Συμβουλευθείτε ένα ειδικό προπονητή ή φυσιοθεραπευτή για να σας προτείνει κάποιες προπονήσεις, κατάλληλες για το επίπεδο της σωματικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, θα πρέπει πιθανώς να μείνετε μακριά από ασκήσεις υψηλής έντασης όπως το τζόκινγκ. Το βασικό είναι απλώς να κινηθείτε.

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητας σας. Παρκάρετε στην άκρη του πάρκινγκ ή ανεβείτε τις σκάλες. Δοκιμάστε 10-15 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε δεύτερη μέρα και δείτε πώς αισθάνεστε.

Ασκήσεις όπως η γιόγκα, το πιλάτες και το τάι τσι βοηθούν στη διατήρηση αλλά και ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Επίσης καλλιεργούν την ευελιξία και χτίζουν την ισορροπία, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από πτώσεις και τραυματισμούς. Φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν το χρειάζεστε και να ακούτε το σώμα σας. Το σώμα σας θα «παλέψει» να διατηρήσει το status quo, οπότε μην εκπλαγείτε αν αισθανθείτε παραπάνω πεινασμένοι ή κουρασμένοι στην αρχή. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει όλο αυτό μέρος της καθημερινότητάς σας. Άλλωστε η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που θα επαναλαμβάνετε με συνέπεια.