Είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αποξηραμένα φρούτα

Υγιεινά ή ανθυγιεινά τα αποξηραμένα φρούτα; Ιδού η απάντηση

Είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αποξηραμένα φρούτα

Η ξήρανση ή η αφυδάτωση είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους διατήρησης των τροφίμων. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους και είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η θρεπτική τους αξία εξαρτάται από την διαδικασία αποξήρανσης, η οποία μπορεί να καταστρέψει μέρος των βιταμινών Α και C. Ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα τρόφιμα συρρικνώνονται και αυξάνεται η συγκέντρωση των σακχάρων.

Οι επιλογές είναι πολλές με πιο γνωστή εκείνης της σταφίδας που δεν είναι άλλο από ξερό σταφύλι. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν τα κύτταρα και καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και καλίου.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα βερίκοκα. Μια μερίδα 5-6 αποξηραμένων βερίκοκων έχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από ένα ολόκληρο φρέσκο βερίκοκο. Περιέχουν επίσης περισσότερο κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Μόνο μέρος της βιταμίνης Α και C χάνεται κατά τη διαδικασία ξήρανσης.

Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά.

Τα φρούτα και άλλα αποξηραμένα σνακ είναι νόστιμα και αποτελούν μια κατάλληλη επιλογή σνακ στα ταξίδια και στην παραλία.