Μαγνήσιο: το μέταλλο που θα σας προσφέρει την αρμονία

Η σωστή λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια σε μαγνήσιο

Μαγνήσιο: το μέταλλο που θα σας προσφέρει την αρμονία

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Βοηθά σε εκατοντάδες σημαντικές διαδικασίες του σώματος, που περιλαμβάνουν εκείνες που ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Περίπου το 60% του μαγνησίου στο σώμα σας βρίσκεται στα οστά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μύες, στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του αίματος.

Το μέταλλο αυτό διατηρεί τα οστά δυνατά, την καρδιά υγιή και το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σημαντική είναι και η συμμετοχή του στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας και στο ενεργειακό επίπεδο του οργανισμού.

Ένας από τους κύριους ρόλους του είναι ότι δρα ως συμπαράγοντας στις βιοχημικές αντιδράσεις που εκτελούνται συνεχώς από τα ένζυμα. Συμμετέχει σε περισσότερες από 600 αντιδράσεις στο σώμα σας όπως:

  • Δημιουργία ενέργειας: μετατροπή της τροφής σε ενέργεια
  • Σχηματισμός πρωτεΐνης: δημιουργία νέων πρωτεϊνών από αμινοξέα
  • Συντήρηση γονιδίων: βοηθά στη δημιουργία και επιδιόρθωση DNA και RNA
  • Μυϊκές κινήσεις: βοηθούν στη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση
  • Ρύθμιση του νευρικού συστήματος: ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε αφθονία στα τρόφιμα με βασικές πηγές: τα προϊόντα ολικής άλεσης, το αβοκάντο ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυσικά το λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τον ηλιόσπορο, τα κάσιους, τον κολοκυθόσπορο, τα φασόλια, τη σόγια. Προσθέστε τριμμένο λιναρόσπορο, φέτες αβοκάντο και παξιμάδι κρίθινο στην πράσινη σαλάτα σας, ειδικά μετά την προπόνηση και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επάρκεια σε μαγνήσιο.