Ένας σπόρος θαυματουργός για την υγεία της καρδιάς σας

Ο λιναρόσπορος μπορεί να κάνει θαύματα με την καρδιά σας. Εμπιστευτείτε τον!

Ένας σπόρος θαυματουργός για την υγεία της καρδιάς σας

Οι σπόροι λιναριού, ή αλλιώς ο γνωστός λιναρόσπορος, έχουν συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, που αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λιγνάνες και φυτικές ίνες.

Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη στο αίμα και αυξάνοντας τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι υγιή για την καρδιά.

Η σχεδόν φαρμακευτική αυτή δράση οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε διάφορες ευεργετικές φυτικές ενώσεις:

p-Κουμαρικό οξύ. Αυτή η πολυφαινόλη είναι ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά των σπόρων λιναριού.

Φερουλικό οξύ. Αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Φυτοστερόλες. Σε σχέση με τη χοληστερόλη, οι φυτοστερόλες βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Λιγνάνες. Οι λιγνάνες δρουν τόσο ως αντιοξειδωτικά όσο και ως φυτοοιστρογόνα. Οι σπόροι λιναριού είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε αυτή την ένωση σεπεριεκτικότητα που φτάνει έως και 800 φορές περισσότερο από άλλα τρόφιμα. Οι σπόροι του καφέ λιναριού έχουν ελαφρώς υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τις κίτρινες ποικιλίες. Επίσης βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στις αρτηρίες.

Οι λιγνάνες ζυμώνονται από βακτήρια στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη πολλών καρκίνων — ιδιαίτερα των ορμονοευαίσθητων τύπων, όπως ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και του προστάτη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα. Οι σπόροι λιναριού έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία της καρδιάς, στα οποία περιλαμβάνονται η λειτουργία των αιμοπεταλίων, η πρόληψη της φλεγμονής και η αρτηριακή πίεση.

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου για να λάβετε τις φυτικές ίνες και όλα τα φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά του λιναρόσπορου είναι ότι πρέπει να τον καταναλώνετε τριμμένο. Προσθέστε τον στο γιαούρτι ή στις σαλάτες ή ακόμα και σε ένα δροσερό και πολύχρωμο smoothie. Στην υγειά της καρδιάς!