Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση;

Όλα τα υγρά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, μερικά μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα από άλλα.

Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση;

Όταν αισθάνεστε διψασμένοι ή αφυδατωμένοι, το να πιείτε ένα ρόφημα είναι το πιο λογικό. Όλα τα υγρά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, μερικά μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα από άλλα. Ορισμένα περιέχουν συστατικά που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αφυδάτωση εάν η κατανάλωση τους γίνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, μερικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα ποτά που συχνά πιστεύεται ότι αφυδατώνουν είναι απίθανο να επηρεάσουν την ισορροπία των υγρών ή να αυξήσουν την κατακράτηση νερού, ειδικά εάν τα απολαμβάνετε με μέτρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που δρα ως φυσικό διουρητικό για την αύξηση της παραγωγής ούρων. Μια μελέτη σε 72 άτομα διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη παραγωγή ούρων δεν διέφερε μετά την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σε σύγκριση με το πόσιμο νερό. Αυτό δείχνει ότι αυτά τα ποτά δεν προκαλούν αφυδάτωση. Ωστόσο, η ποσότητα που καταναλώνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά και ορισμένα ποτά μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά την αίσθηση της δίψας.

Το να απολαμβάνετε τον καφέ ή το τσάι σας, με μέτρο και να τα συνδυάζετε με άλλα ποτά στη διατροφή σας, όπως το νερό, είναι απίθανο να προκαλέσει αφυδάτωση.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach