Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα του άγχους, εξαλείφει το αίσθημα της μοναξιάς, βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση.

Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Τα κατοικίδια ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή χαράς και ευτυχίας, ενώ οι κοινωνικοί περιορισμοί των προηγούμενων μηνών αποτέλεσαν για πολλούς αφορμή να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Πέρα από αυτό όμως, σε... κανονικές συνθήκες τα κατοικίδια μας προσφέρουν την αίσθηση της αγάπης και της σύνδεσης και μας δυναμώνουν με πολλούς τρόπους:

Μας ηρεμούν και μας προστατεύουν από ασθένειες

Έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες επάνω μας. "Τα χάδια με έναν σκύλο για 10 μόλις λεπτά μειώνουν το άγχος" υποστηρίζει η Deborah Linder, κτηνιατρική διατροφολόγος στο Tufts Institute for Human-Animal Interaction. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλληλεπίδραση με κατοικίδια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Το να περνάς χρόνο με το κατοικίδιό σου μπορεί, επίσης, να μειώσει την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί ότι απλώς και μόνο η παρουσία ενός ζώου μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα ενός ανθρώπου κάνοντάς τον να χαμογελά και να γελά περισσότερο, απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργούρισμα της γάτας δημιουργεί δονήσεις που κυμαίνονται από 25 έως 150 Hz, συχνότητες που είναι θεραπευτικές για αρκετές ασθένειες. Ειδικότερα, μειώνει το άγχος, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, την αρτηριακή πίεση και καταπραΰνει τα συμπτώματα της δύσπνοιας, ενώ βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονής.

Πηγή: msn