Δίαιτες εξπρές και φαινόμενο γιο-γιο: Γιατί είναι επικίνδυνες; Τι προκαλούν στο σώμα σας;

Όλα ξεκινούν κάπως έτσι: «Το καλοκαίρι έρχεται! Ώρα να αδυνατίσεις». Στη συνέχεια, «Επιδόρπιο; Νόστιμο! Δεν πειράζει να φάω λίγο».

Δίαιτες εξπρές και φαινόμενο γιο-γιο: Γιατί είναι επικίνδυνες; Τι προκαλούν στο σώμα σας;

Ακολουθεί: «Δεν χωράω στο παντελόνι μου! Πρέπει να μειώσω το φαγητό». Αυτή είναι η δίαιτα γιο-γιο, όταν το βάρος σας έχει περισσότερα σκαμπανεβάσματα από ένα ασανσέρ ξενοδοχείου. Εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες, μικρούς και μεγάλους. Και δεν είναι μόνο τα νεύρα που προκαλεί! Μπορεί επίσης να βλάψει- μακροπρόθεσμα- την υγεία σας.

Η δίαιτα δεν είναι εύκολη κατάσταση. Κάθε επεισόδιο αύξησης και απώλειας βάρους παίζει με το μυαλό. Αυτό από μόνο του μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να προστεθεί λίπος γύρω από την κοιλιά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και φυσικά να μην λύσει το πρόβλημα με τα κιλά! Το φαινόμενο γιο-γιο, έχει μελετηθεί και τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι:

  • Συνδέεται με καρδιοπάθειες

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι τι κάνουν οι δίαιτες εξπρές στην καρδιά με την πάροδο του χρόνου αλλά τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, δεν φαίνονται καλά. Βραχυπρόθεσμα, η ανάκτηση βάρους πιέζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερο το βάρος σας αυξομειώνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε προβλήματα όπως στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

  • Συνδέεται με χολολιθίαση

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίθων στην χοληδόχο κύστη. Το εύκολο είναι να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, με μια δίαιτα αποκλεισμού όπως πχ. Άτκινς, Κέτο. Καθώς επαναλαμβάνετε όμως, τον κύκλο αύξησης-μείωσης βάρους, οι πιθανότητες να εμφανίσετε πέτρα στη χολή συνεχίζουν να αυξάνονται. Και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο συχνότερα επαναλαμβάνεται το φαινόμενο γιο-γιο.

  • Επηρεάζει την χλωρίδα εντέρου

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες εξπρές και το φαινόμενο γιο-γιο μπορεί να αλλάξουν τον αριθμό και τους τύπους των βακτηρίων που περιέχονται στο έντερο. Δεδομένου ότι η λειτουργία του εντέρου συνδέεται με ένα σωρό παράγοντες, από την υγεία της καρδιάς έως την εμφάνιση κατάθλιψης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Εάν έχετε κολλήσει σε ένα μοτίβο αυξομείωσης, κάτι δεν λειτουργεί. Επαναπροσδιορίστε πώς θα αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Για να είστε υγιείς, χρειάζεστε ένα σχέδιο που να ταιριάζει στη ζωή σας. Θέστε στόχους που είναι μικροί, ξεκάθαροι και πραγματοποιήσιμοι.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach