Οι καλύτερες τροφές για το έλκος στομάχου

Το έλκος στομάχου ή αλλιώς πεπτικό έλκος, απασχολεί το 25% των ανδρών και το 15 % των γυναικών, προκαλώντας δυσάρεστα αισθήματα πόνου και καύσου.

Οι καλύτερες τροφές για το έλκος στομάχου

Συνήθως η «πληγή» αυτή οφείλεται σε μόλυνση από το βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή στη λήψη αναλγητικών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και τα τρόφιμα δεν προκαλούν και δεν θεραπεύουν την πάθηση, ορισμένα μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο, ενώ άλλα μπορεί να βοηθήσουν την επούλωση. Σε αυτά που είναι ακίνδυνα ανήκουν:

  • Η κόκκινη πιπεριά

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από το έλκος με διάφορους τρόπους. Άλλωστε η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν αρκετή είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν έλκη.

  • Η γλυκοπατάτα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση του έλκους και στην πρόληψή του. Άλλα τρόφιμα με βιταμίνη Α είναι το σπανάκι, τα καρότα, το πεπόνι και το μοσχαρίσιο συκώτι.

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Τα μήλα, τα αχλάδια, το πλιγούρι βρώμης και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι καλές για τα έλκη με δύο τρόπους. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του οξέος στο στομάχι ενώ απαλύνουν το φούσκωμα και τον πόνο. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του έλκους.

  • Τροφές με προβιοτικά

Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το miso, το κίμτσι (kimchi), το ξινολάχανο, το κομπούτσα (kombucha) είναι πλούσιες σε «καλά» βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά. Μπορούν να αναστείλουν εν μέρει τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή βοηθώντας τις θεραπείες να λειτουργήσουν καλύτερα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach