Τα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία

Τα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία

Ένα φρούτο που απολαμβάνουμε παγωμένο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το φωτεινό κόκκινο χρώμα του προέρχεται από το λυκοπένιο που περιέχει. Ανήκει στην ομάδα των αντιοξειδωτικών και μελέτες υποστηρίζουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη, πάντα ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο ακόμα και από την ντομάτα, όσο πιο ώριμο τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του. Διαλέξτε ένα με φωτεινή, ζουμερή σάρκα κι όχι κίτρινη ή πορτοκαλί. Αυτά χωρίς κουκούτσια έχουν περισσότερο λυκοπένιο.

Η κατανάλωση καρπουζιού προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα εξαιτίας αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού, βεβαία δε υποκαθιστά την χρήση αντηλιακού.

Το καρπούζι είναι πλούσιο στο αμινοξύ κιτρολίνη που προάγει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης περιέχει β-κρυπτοξανθίνη που προστατεύει τις αρθρώσεις από φλεγμονές. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μόνο μια μερίδα φρούτου καλύπτει το 30% της πολύ σημαντικής βιταμίνης Α που χρειάζεσαι ημερησίως. Αν σε αυτό προσθέσουμε την βιταμίνη Β6, C και τα αμινοξέα τότε κατανοούμε την υψηλή θρεπτική του αξία.

Και η ζάχαρη που έχει; Το καρπούζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 80,όσο κι ένα μπολ με κορν φλεηκς, αλλά περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες που μειώνει τον δείκτη στο 5.Άρα δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Είναι μαλακό, σαρκώδες και εύπεπτο ιδανικό εάν υποφέρετε από παθήσεις του έντερου (κολίτιδες ή νόσο Crohn).

Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, περιέχει Κάλιο και έχει γλυκιά γεύση. Προλαμβάνει την εμφάνιση μυϊκών κραμπών από την έντονη άσκηση και καλύπτει τη επιθυμία για κάτι γλυκό.

Διαλέξτε ένα καρπούζι χωρίς βαθουλώματα και γδαρσίματα. Ψάξτε για το κίτρινο σημείο στο κάτω μέρος του. Ένα ζουμερό ώριμο φρούτο είναι βαρύ για το μέγεθος του .Παγώστε το, καταψύξτε το και απολαύστε το ώμο, σε χυμό ή ακόμα και γρανίτα.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ