Έξι κανόνες για μακροζωία που μπορείτε να ακολουθήσετε από σήμερα

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να κάνετε πράγματα που είναι καλά για εσάς και μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη συνολική υγεία σας. Εδώ θα εστιάσουμε σε αυτές που μπορείτε να εφαρμόσετε από τώρα.

Έξι κανόνες για μακροζωία που μπορείτε να ακολουθήσετε από σήμερα
  • Προσθέστε φρούτα, μειώστε τους χυμούς

Αν σας αρέσει ο χυμός πορτοκαλιού, πάρτε ένα πορτοκάλι. Ακόμη και ο 100% καθαρός χυμός έχει χαμηλή θρεπτικότητα σε σχέση με ολόκληρο το φρούτο που επίσης διατηρεί τον πλούτο του σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Όσο λιγότερη η επεξεργασία τόσο υψηλότερη η θρεπτική αξία.

  • Πιείτε ένα ποτό

Ναι, μιλάμε για αλκοόλ, αλλά προσέξτε, αναφερόμαστε σε «ένα ποτό». Η αυξημένη κατανάλωση δημιουργεί προβλήματα παρά οφέλη. Αλλά λίγο αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, το επίπεδο του άγχους, ακόμα και τη σεξουαλική ζωή.

  • Διαχειριστείτε το άγχος

Όλοι έχουμε άγχος στη ζωή μας. Τι κάνει; Προκαλεί ένταση και ταχυκαρδία. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά - για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας μετακίνησης - μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος και καρδιακές παθήσεις. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να αναπνεύσετε βαθιά, κάντε κάτι που σας ηρεμεί και προσπαθήστε να αποδεχτείτε αυτό που δεν μπορείτε να αλλάξετε - όπως η κίνηση στις ώρες αιχμής.

  • Μειώστε τη ζάχαρη

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε πολύ περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε. Δεν είναι μόνο οι προστιθέμενες θερμίδες και η έλλειψη θρεπτικής αξίας της ζάχαρης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την εκτίναξη του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια την απότομη πτώση του, με συνέπεια να νιώθετε κουρασμένοι, πεινασμένοι και με ευερεθιστότητα.

  • Αποκαταστήστε τον ύπνο σας

Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Αρκετοί λόγοι για να κοιμάστε επαρκώς, δε νομίζετε;

  • Φάτε με αργό ρυθμό

Αυτό δίνει στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να λάβει το σήμα ότι είστε χορτάτοι, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά. Και αν το γεύμα σας είναι αργά το βράδυ, τότε είναι πιο πιθανό να σκεφτείτε τι τρώτε και να κάνετε πιο λογικές και υγιεινές επιλογές που θα σας φροντίσουν καλύτερα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach