Έμφραγμα: Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου και να αυξήσει τη μακροζωία - Γράφει η Αναστασία Ασλανίδη.

Έμφραγμα: Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Μετά από ένα έμφραγμα, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αποφυγή ενός μελλοντικού επεισοδίου ή άλλων επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό. Η διατροφή έχει επίδραση στη λειτουργία του σώματος συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου και να αυξήσει τη μακροζωία.

Η καλύτερη διατροφή αποκατάστασης περιλαμβάνει:

Πολλά, πολύχρωμα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των φρέσκων από τη στιγμή που δεν περιέχουν αλάτι και ζάχαρη.

Άπαχο κρέας, ασπράδι αυγού

Πουλερικά χωρίς το δέρμα

Καρύδια, φασόλια και φακές

Ψάρι. Το ψάρι είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την καρδιά αλλά χρειάζεται να επιλέξετε λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που προάγουν την αγγειακή υγεία όπως σαρδέλες, σολομό, πέστροφα, σκουμπρί και ρέγγα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο

Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλά σε θερμίδες. Μην ξεχνάτε τον κανόνα του πιάτου: να είναι γεμάτο κατά τα ¾ από το οποίο το μισό και παραπάνω, να περιέχει μια ποικιλία λαχανικών και αυτό σε κάθε γεύμα.
Όσον αφορά το ποτό το καλύτερο είναι το νερό. Προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι για να βελτιώσετε τη γεύση.

Με λίγη φροντίδα θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και θα επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας σύντομα.

6 κανόνες για μακροζωία που μπορείτε να ακολουθήσετε από σήμερα

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να κάνετε πράγματα που είναι καλά για εσάς και μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη συνολική υγεία σας. Εδώ θα εστιάσουμε σε αυτές που μπορείτε να εφαρμόσετε από τώρα.
Προσθέστε φρούτα, μειώστε τους χυμούς

Αν σας αρέσει ο χυμός πορτοκαλιού, πάρτε ένα πορτοκάλι. Ακόμη και ο 100% καθαρός χυμός έχει χαμηλή θρεπτικότητα σε σχέση με ολόκληρο το φρούτο που επίσης διατηρεί τον πλούτο του σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Όσο λιγότερη η επεξεργασία τόσο υψηλότερη η θρεπτική αξία.

Πιείτε ένα ποτό

Ναι, μιλάμε για αλκοόλ, αλλά προσέξτε, αναφερόμαστε σε «ένα ποτό». Η αυξημένη κατανάλωση δημιουργεί προβλήματα παρά οφέλη. Αλλά λίγο αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, το επίπεδο του άγχους, ακόμα και τη σεξουαλική ζωή.

Διαχειριστείτε το άγχος

Όλοι έχουμε άγχος στη ζωή μας. Τί κάνει; Προακαλεί ένταση και ταχυκαρδία. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά - για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας μετακίνησης - μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος και καρδιακές παθήσεις. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να αναπνεύσετε βαθιά, κάντε κάτι που σας ηρεμεί και προσπαθήστε να αποδεχτείτε αυτό που δεν μπορείτε να αλλάξετε - όπως η κίνηση στις ώρες αιχμής.

Μειώστε τη ζάχαρη

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε πολύ περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε. Δεν είναι μόνο οι προστιθέμενες θερμίδες και η έλλειψη θρεπτικής αξίας της ζάχαρης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την εκτίναξη του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια την απότομη πτώση του, με συνέπεια να νιώθετε κουρασμένοι, πεινασμένοι και με ευερεθιστότητα.

Αποκαταστήστε τον ύπνο σας

Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Αρκετοί λόγοι για να κοιμάστε επαρκώς, δε νομίζετε;

Φάτε με αργό ρυθμό

Αυτό δίνει στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να λάβει το σήμα ότι είστε χορτάτοι, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά. Και αν το γεύμα σας είναι αργά το βράδυ, τότε είναι πιο πιθανό να σκεφτείτε τι τρώτε και να κάνετε πιο λογικές και υγιεινές επιλογές που θα σας φροντίσουν καλύτερα.

Ποια τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων στην υγεία σύμφωνα με την επιστήμη;
Ποια, ακριβώς, είναι τα οφέλη για την υγεία από τη βιολογική καλλιέργεια; Αυτό εξαρτάται από ποιον ρωτάτε και ποιες μελέτες θα συμβουλευτείτε. Αλλά αν επιλέξετε να στραφείτε στα βιολογικά τρόφιμα, ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και οφέλη που είναι πιθανό να λάβετε σε αντάλλαγμα.
Λιγότερα φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά με την ένδειξη βιολογικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση των περισσότερων συνθετικών φυτοφαρμάκων ή τεχνητών λιπασμάτων. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες όχι μόνο ήταν λιγότερο πιθανό να περιέχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων, αλλά λόγω των διαφορών στις τεχνικές λίπανσης, είχαν επίσης 48% λιγότερες πιθανότητες να είναι θετικές για κάδμιο, το τοξικό βαρύ μέταλλο που συσσωρεύεται στο ήπαρ και τα νεφρά.

Περισσότερα υγιεινά λιπαρά

Όσον αφορά το κρέας και το γάλα, τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να έχουν περίπου 50% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα συμβατικά προϊόντα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition. Το βιολογικό γάλα που δοκιμάστηκε στη μελέτη είχε επίσης λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το μη βιολογικό.Αυτές οι διαφορές μπορεί να οφείλονται στον τρόπο εκτροφής των ζώων, το οποίο τρέφεται με χόρτο και περνά περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Χωρίς αντιβιοτικά ή συνθετικές ορμόνες

Στα συμβατικώς εκτρεφόμενα ζώα μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά για προστασία από ασθένειες, διευκολύνοντας τους αγρότες να τα εκτρέφουν σε συνθήκες συνωστισμού. Με εξαίρεση τα πουλερικά, στα συμβατικώς εκτρεφόμενα ζώα μπορούν επίσης να χορηγηθούν συνθετικές αυξητικές ορμόνες, ώστε ή να παχύνουν πιο γρήγορα ή να παράγουν περισσότερο γάλα.Τα υπολείμματα φαρμάκων πιστεύεται ότι αναχαιτίζουν τη δράση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο. Αντίθετα τα βιολογικά τρόφιμα, τα οποία παράγονται χωρίς αντιβιοτικά είναι πιο ασφαλή. Το βιολογικό κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να περιέχουν συνθετικές ορμόνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach