Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με βιταμίνη Β6

Αν δεχτούμε ότι «ο έρωτας περνά από το στομάχι» δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι και η χαρά περνά από το στομάχι, με τη διαφορά ότι εδώ κυριολεκτούμε. Στις ουσίες που ευθύνονται για την ομοιόσταση των ορμονών -σχετικές με τη διάθεση- του οργανισμού ανήκει και η βιταμίνη Β6 την οποία ο οργανισμός λαμβάνει από τις τροφές.

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Επίσης, βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων του αμινοξέος ομοκυστεΐνης στο αίμα, που έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα, για αυτό και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματά της.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα Β6 στο αίμα και άρα χαμηλή πρόσληψη αυτής.

Στα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη B6 ανήκουν οι μπανάνες, ο σολομός, το μοσχαρίσιο συκώτι, ο τόνος, τα ρεβίθια, τα πουλερικά, τα σκούρα φυλλώδη χόρτα και λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, η παπάγια, τα πορτοκάλια και το πεπόνι. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στη σωστή διατροφή..

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach