Σταυρανθή λαχανικά: Ποια είναι και πως προστατεύουν από τον καρκίνο

Πρώτα ας δούμε ποια είναι αυτά τα λαχανικά; Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν: το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα γογγύλια.

Σταυρανθή λαχανικά: Ποια είναι και πως προστατεύουν από τον καρκίνο

Πρώτα ας δούμε ποια είναι αυτά τα λαχανικά; Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν: το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα γογγύλια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ ενώ περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες, την σουλφοραφάνη. Μια μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με τη γενιστεΐνη (μια ένωση στη σόγια), μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου του μαστού. Η σουλφοραφάνη αναστέλλει επίσης ένα ένζυμο που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Αν δεν τα έχετε ήδη στη διατροφή σας φροντίστε το άμεσα. Συνίσταται η κατανάλωση 3 έως 5 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα για καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου.

Αφήστε να βράσουν για λίγη ή μαγειρέψτε τα στον ατμό, για να κρατήσετε αναλλοίωτο το θρεπτικό τους θησαυρό. Αν σας προβληματίζει το «φούσκωμα» που δημιουργούν, προτιμήστε τα σε πουρέ ή συνδυάστε τα με ρύζι για καλύτερη πέψη, όμως μην τα παραλείπετε από τη διατροφή σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach