Σεροτονίνη η ορμόνη της χαράς και πώς να τη διατηρήσετε

Η γνωστή μας, σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που δρα για τη σταθεροποίηση της διάθεσης και την ενίσχυση των συναισθημάτων ευτυχίας και ευεξίας.

Σεροτονίνη η ορμόνη της χαράς και πώς να τη διατηρήσετε

Για μια στιγμή παρατηρήστε τον εαυτό σας. Κοιμάστε καλά; Πώς νιώθετε; Μήπως νιώθετε μπερδεμένοι; Μήπως είστε παραπάνω ανήσυχοι; Μήπως το άγχος είναι τόσο έντονο που δυσκολεύει την καθημερινότητα σας;
Πρωταρχικό ρόλο στη διάθεση διαδραματίζει ο εγκέφαλος. Οι ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, καθορίζουν τη γενικότερη διάθεση, από τα συναισθήματα μέχρι και την ερωτική επιθυμία.

Η γνωστή μας, σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που δρα για τη σταθεροποίηση της διάθεσης και την ενίσχυση των συναισθημάτων ευτυχίας και ευεξίας. Η παρουσία της είναι σημαντική στην καλή επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ ενισχύει την εστίαση και βοηθά τη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και του κύκλου του ύπνου.

Το σώμα παράγει φυσικά σεροτονίνη χρησιμοποιώντας το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Μερικές φορές όμως δεν παράγει αρκετή για να διατηρήσει τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και των άλλων συστημάτων. Εάν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, ο κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους αυξάνεται και μπορεί να εμφανιστούν άλλα προβλήματα.

Η σεροτονίνη παράγεται φυσικά και από πολλά φυτά. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται επί του παρόντος σε περίπου 42 είδη φυτών από 20 διαφορετικές οικογένειες, πιο συχνά σε ρίζες, φύλλα, μίσχους, καρπούς και σπόρους.

Το πρόβλημα είναι ότι η προσλαμβανόμενη σεροτονίνη δεν μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (μια προστατευτική ομάδα από σφιχτά συσκευασμένα κύτταρα που εμποδίζουν τις επιβλαβείς ουσίες να εισέλθουν στον εγκέφαλο), επομένως η κατανάλωση τροφών με σεροτονίνη δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων της.

Αντίθετα, αποτελεσματική είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων στο απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να συνθέσει τη σεροτονίνη.

Συνεπώς οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι και εκείνες στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε και περιλαμβάνουν ζωική πρωτεΐνη, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γάλα, σόγια και προϊόντα σόγιας, τόφου, φιστίκια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, προϊόντα ολικής άλεσης, και παντζάρι.